Regenerating Villa Fortuna
Het project
Intensieve landbouw, met het massale gebruik van meststoffen en pesticiden om te voldoen aan de behoeften van de agro-industrie, heeft rampzalige gevolgen gehad voor het milieu. Door de jaren heen heeft deze praktijk de bodemvruchtbaarheid tot nul gereduceerd, wat heeft bijgedragen aan water- en luchtvervuiling en een aanzienlijke afname van de biodiversiteit veroorzaakt op alle plaatsen waar het wordt beoefend.
Om deze milieucrisis aan te pakken, is het essentieel dat de landbouw terugkeert naar zijn primaire doel, namelijk het produceren van gezond en kwalitatief hoogstaand voedsel , met respect voor ecosystemen en hun biodiversiteit. Tot op heden is er geen kant-en-klare oplossing voor dit probleem, maar een van de meest veelbelovende benaderingen is Biodiverse landbouw, die niet alleen gericht is op het verminderen van de impact van deze menselijke activiteit, maar ook op het omkeren van het degradatieproces, het regenereren van de bodem, het verminderen van de gegenereerde vervuiling en het herstellen van de balans tussen productiesystemen en de natuur.
Biodiverse landbouw is gebaseerd op de innovatieve visie van een reeks traditionele praktijken, die gericht zijn op het herstellen van de vruchtbaarheid en vitaliteit van de bodem , bijvoorbeeld door middel van gewasrotatie, bewust beheer van de vegetatiebedekking, het gebruik van begeleidende planten en verdedigingsplanten ter bescherming tegen ziekten en schadelijke insecten en het gebruik van natuurlijke meststoffen. Deze methoden zijn experimenteel en vereisen investeringen die niet per se rendabel zijn, maar essentieel zijn om langetermijnoplossingen te identificeren voor een correcte samenhang tussen mens en natuur.
Dankzij de inkomsten van Almo Nature experimenteert Fondazione Capellino, via haar landbouwbedrijf RVF, al jaren en zal experimenteren met nieuwe en oude landbouwpraktijken om een duurzame voedselproductie te organiseren, met als primair doel het huidige landbouwmodel te overwinnen dat verticaal werkt en nog steeds grote hoeveelheden pesticiden gebruikt om een adequate productie te garanderen. Dankzij een wetenschappelijke en systematische meting van de verkregen effecten, en niet alleen empirisch, zal het eindelijk mogelijk zijn om de echt effectieve praktijken te definiëren die kunnen worden gerepliceerd en verder gevalideerd in andere contexten en in andere omgevingen.
Tot op heden zijn wijngaarden en agroforestry objecten van studie onder verschillende aspecten, bodemregeneratie, eliminatie van pesticiden en herbiciden, gemengde productie, allemaal ook gericht op een belangrijk concept, namelijk wat is de maximale biodiversiteit die mogelijk en toelaatbaar is voor een landbouwsysteem om een productief ecosysteem te creëren in evenwicht met natuurlijke systemen .
De voortgang van het project
-
2019-2021 Evaluatie van de aanwezige ecosysteemdiensten vóór de start van de regeneratieactiviteit, door middel van een diepgaande chemisch-fysische analyse van de bodem, de biologische kwaliteit van de bodem (QBS) en met analyse van het in het gehele gebied aanwezige milieu-DNA en monitoring van de lokale flora en fauna.
-
2021 Invoeging van een gevarieerd agroforestrysysteem, in een gebied van 3,6 hectare, georganiseerd om productiebomen (60%) te omvatten, waaronder kersen-, appel-, peren- en pruimenbomen, snelgroeiende biomassabomen (20%) zoals paulownia, witte populier en witte moerbei en bomen die het ecosysteem ondersteunen, zoals wilde lijsterbes, veldesdoorn en goudenregen. Ter ondersteuning van de biodiversiteit, productieve struiken zoals hazelnoten en granaatappels en ecosysteemstruiken zoals Elaeagnus Er zijn ook umbellata ingebracht.
-
2021-2023 Onderzoek en monitoring van parasitaire insecten in het gebied om een nieuwe minimaal invasieve biologische bestrijdingsstrategie te definiëren met lokale antagonisten van schadelijke insecten.
-
in 2022 , met bomen die de biodiversiteit ondersteunen, zoals de veldesdoorn, de hazelaar, de witte haagbeuk, de eik, de wilde lijsterbes, de moseik, de wilde perenboom en de wilde appelboom, omgeven door struiken zoals de hondsroos, kornoelje, liguster, meidoorn, wegedoorn, wilde sleedoorn, priestermuts en kornoelje.
-
2022 Versterking van de bosgebieden van het landgoed door aanplant van lokale bomen.
-
2022 Aanplant van 0,65 hectare wijngaard van het type Slarina, een oud en inheems ras, en 0,65 hectare wijngaard van het type Freisa.
-
2022-2024 Start van een kopervrije wijngaard met testen van resistentie-inductoren voor preventieve doeleinden en gebruik van verschillende anti-sporulanten om wijnziektes te bestrijden.
-
2022-2023 Onderzoek uitgevoerd om CO2- verwijdering, koolstofopslag en mitigatiepotentieel van agroforestry, ecologische corridors en bosgebieden te berekenen.
-
2023 Plant experimentele groenbemesters om de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem te vergroten en erosie te verminderen.
-
2024 Start van experimenten op het gebied van bodemgezondheid en biodiversiteit met de distributie van natuurlijke bodemverbeteraars en verschillende soorten meststoffen (compost, biochar, pectine, biomeststoffen) om de effecten op bestaande gewassen en de reactie van het lokale bodemtype te evalueren.
-
2024 Aanplant van ongeveer anderhalve hectare witte druivenwijngaard, Baratuciat en Viognier-variëteiten
-
2024 Experimentele aanplant van Soreli in combinatie met fruitbomen in een deel van de agroforestry.
-
2024 Start van de renovatie van de historische boerderijen die het hoofdkantoor van de Fondazione Capellino en de biodiversiteitsschool zullen worden.
Download het bestand met technische informatie over het project (in het Engels)
Villa Fortuna organiseert regelmatig trainingsbijeenkomsten en seminars over landbouw en biodiversiteit. Hieronder vindt u enkele afbeeldingen van de laatste evenementen:
Project data
LOOPTIJD Vanaf 2019, voor onbepaalde tijd |
|
ONZE INVESTERING € 1.090.000 tot 2024, daarna € 300.000/jaar |