Klimaatverandering Florence

Het project

Het ambitieuze experimentele project van de Fondazione Capellino begon in januari 2023 met als doel het ontwerpen, implementeren en meten van op de natuur gebaseerde oplossingen die de impact van de klimaatverandering in de stad kunnen verzachten, de stedelijke biodiversiteit kunnen bevorderen en de gezondheidsomstandigheden van de burgers kunnen verbeteren.

Steden worden vooral getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering: beton- en asfaltoppervlakken worden warm en warmte wordt opgevangen tussen gebouwen; regenwater kan de waterdicht gemaakte bodem niet binnendringen; De antropisering heeft de biodiversiteit vrijwel uitgeroeid. Dit vermindert de levenskwaliteit en belemmert de integratie van stedelijk groen, wat de impact van klimaatverandering zou kunnen verzachten.

Te vaak worden geïmproviseerde stedelijke herbebossingsprogramma's als slogan gebruikt. Deze campagnes zouden in plaats daarvan gebaseerd moeten zijn op wetenschap en ook gebruik moeten maken van nieuwe technologieën: het planten van de juiste bomen, in de juiste omstandigheden, met de juiste zorg en vooral het meten van hun mondiale impact. Om deze reden heeft Fondazione Capellino in Florence een project opgezet dat voor het eerst in het veld zal experimenteren met innovatieve, op de natuur gebaseerde oplossingen waarvan de impact de komende jaren rigoureus zal worden gemeten, zodat het een exporteerbaar en repliceerbaar project kan worden. model ook in andere stedelijke realiteiten in Europa.

De realisatie van het project van de Stichting werd, in overeenstemming met de gemeente Florence waarmee een Memorandum of Understanding werd ondertekend, toevertrouwd aan een pool van deskundigen: de CNR is de wetenschappelijk directeur, de Universiteit van Florence is verantwoordelijk voor de ecofysiologie, en andere experts en specialisten op het gebied van plantkunde, biodiversiteit, oppervlaktetechniek en architectuur worden gecoördineerd door prof. Alberto Giuntoli.

De opwarming van de aarde is een van de grote uitdagingen van het nieuwe millennium en menselijke activiteiten zijn niet de enigen die te lijden hebben onder de gevolgen van deze veranderingen. Het concept van slimme steden zelf is beperkt tot een context waarin slechts marginaal rekening wordt gehouden met de natuur en die ondergeschikt is aan de mens.

Om deze reden omvat het Florence Project ook een natuurgebied: in het historische Mugello-gebied zal het Giogo-Casaglia-gebied in de Florentijnse Apennijnen worden samengevoegd en bewaakt, met als doel een gebied van integrale bescherming te verkrijgen dat een aanvulling zal zijn op de studie-, mitigatie- en monitoringwerkzaamheden die in de stad worden uitgevoerd.

linea pallini 1

Interventiegebied

 

De onderscheidende elementen van onze interventie zijn:

  • Zeer strenge wetenschappelijke aanpak in alle fasen, van onderzoeksopzet tot modellering, uitvoering en monitoring;
  • Multidimensionale aanpak: niet alleen gericht op de opslag van CO2, maar op de 360° effecten op lucht, water, bodem, biodiversiteit, rekening houdend met de gecombineerde werking van de variabelen;
  • Experimentele verificatie in het veld, door echte metingen van de effecten in de proefgebieden en in een laboratoriumruimte in de open lucht, met ex-ante en ex-post verificaties.
  • Focus op het meten van stedelijke biodiversiteit en toepassing van gerelateerde indicatoren in het veld.
Senza-titolo-2-1
Senza-bhktitolo-2
Firenze_3

Projectgegevens

 

cal

DURATA

2023-2027: Studie, uitvoering en wetenschappelijk toezicht
2028-2032: Wetenschappelijk toezicht

invest

ONZE INVESTERING

€ 3.000.000 (2023-2027)
€ 1.500.000 (2028-2032)