Modellen voor het meten van de impact van menselijke activiteiten op biodiversiteit

Het idee is geboren

Het PNRR (Nationaal herstel- en veerkrachtplan) financierde in 2022 de oprichting van een nationaal wetenschappelijk onderzoekscentrum gewijd aan biodiversiteit, het National Biodiversity Future Centre visit site.

Het centrum wordt gecoördineerd door de CNR (Nationale Onderzoeksraad) en bundelt de uitmuntendheid van het Italiaanse wetenschappelijk onderzoek, met als doel het ondersteunen van operationele interventies gericht op het monitoren, behouden en herstellen van de biodiversiteit in mariene, terrestrische en stedelijke ecosystemen, evenals het verbeteren van de biodiversiteit en het maken van biodiversiteit tot een centraal element waarop duurzame ontwikkeling kan worden gebaseerd.

Het Instituut voor Management van de Scuola Superiore Sant'Anna van Pisa is betrokken bij Spoke 7 - Biodiversiteit en maatschappij, en in het bijzonder bij taak 7.5.6 gewijd aan de impact van menselijke activiteiten op biodiversiteit, met als doel het definiëren van toepassingsmodellen voor bedrijven om de impact van hun activiteiten op biodiversiteit te meten, onder de verantwoordelijkheid van Prof. Lino Cinquini.

Het creëren van partnerschappen met een publiek karakter, afnemend in paden van co-design van academische modellen in samenwerking met stakeholders is een onderscheidend kenmerk van de NBFC: vandaar het eerste contact met de Capellino Foundation.

Het project wordt geconsolideerd

De gelukkige ontmoeting tussen het Sant'Anna-team en de Capellino Foundation ontwikkelt zich in de loop van de tijd, vanaf medio 2022, met interessante resultaten, zowel vanuit academisch oogpunt als vanuit het oogpunt van het bedrijfsleven.


Foundation Capellino neemt rechtstreeks deel aan de creatie van het model voor de analyse van de impact op de biodiversiteit door bedrijven in de hele waardeketen (stroomopwaarts en stroomafwaarts) en, via Almo Nature, aan de daaropvolgende experimenten.


De belangrijkste stadia van modelontwikkeling zijn:

  • Eerste jaar (2023): definitie van het model door het Sant'Anna-team (gecoördineerd door Prof. Lino Cinquini) met de Capellino Foundation;
  • Second year (2024): first testing of the model on Almo Nature and subsequently on some other companies that in the meantime have expressed interest in participating in the process (in particular Alce Nero and AltroMercato);
  • Third year (2025): diffusion of the model, through seminars, events, scientific articles.

Projectgegevens

 

cal

DUUR

Vanaf 2023